Buddyzm to system filozoficzny, który liczy sobie ponad 2500 lat. Z Indii, poprzez Azje rozpowszechnił się wśród mieszkańców świata. Swoją popularność zawdzięcza, między innymi, próbą wejrzenia we własną tożsamość i udzielenie sobie odpowiedzi o własny duchowy rozwój. Każdy człowiek stawia sobie podobne pytania. Kim jesteśmy i dokąd zmierzamy – to kwestie, które porusza buddyzm. Budda, czyli przebudzony, to człowiek wolny. Najważniejszy jest stan umysłu, spokojny, istniejący w harmonii z otaczającym światem.
Buddyzm zen jest odłamem buddyzmu. Najważniejszym jego elementem jest medytacja. Osoby medytujące, zajmują siedzącą postawę, tzw. zazen i oddają się medytacji, odpowiednio pracując z oddechem. Buddyzm zen może być praktykowany także podczas śpiewów i chodzenia, nazywane kinin, a nawet w czasie codziennych zajęć.
Rodzaje praktyk zen
W trakcie praktykowania, jakiego wymaga buddyzm zen, liczone są oddechy i następuje doświadczenie oddechu. Ważną częścią zen są koany, czyli stawianie pytań absurdalnych na które nie ma odpowiedzi. Celem tego rodzaju zabiegów, jest wyłączenie umysłu z medytacji. Ważną częścią zez jest shikantaza, czyli intensywna medytacja, wyzwalająca uważność, której nie zakłócają myśli.
Inną formą praktyk, jakie stosuje buddyzm zen, jest słuchanie mów nauczycieli, indywidualne kontakty z mistrzem, a także rozmowy z bardziej doświadczonym uczniem zen i spożywanie trzech formalnych posiłków.
W ekologicznej kuchni
Buddyzm zen uznaje jedzenie za rodzaj praktyki. Spożywanie posiłków powinno być świadome. Potrawy wegetariańskie i wegańskie cechuje nieskomplikowane przygotowanie z ekologicznych i zdrowych składników. Spożywane są trzy posiłki, spożywane w ciągu dnia, np. śniadania, zupy i dania główne. Spożywanie posiłków wymaga ciszy i wdzięczności za możliwość zaspokojenia głodu. Posiłki dają siłę do pracy i praktyk, tak należy je traktować, nie szukając w nich przyjemności.
- Śniadania zen składają się z prostych i energetycznych posiłków. Popularnym daniem śniadaniowym jest pulpa. W jej składzie znajdują się płatki zbożowe, rodzynki, pestki słonecznika, dyni, orzechy, itp., bakalie, cynamon, siemię lniane lub wiórki kokosowe. Zmieszane składniki należy zalać wrzątkiem i zagotować. Innym daniem jest kasza jaglana, musy owocowe lub humus.
- Buddyzm zen spopularyzował zupy wegańskie. Łatwo przygotować zupę ziemniaczaną, z dodatkiem czosnku, pora, koperku i oleju. Smaczny i zdrowy jest wegetariański barszcz, na wegetariańskim bulionie. W jego składzie znalazły się, oprócz buraków, pomidory, ziemniaki, seler i marchew. Barszcz podaje się, posypany majerankiem.
- Dania główne zapewnia odpowiednią ilość składników energetycznych, sycących i umożliwiających efektywne wykonywanie codziennych zajęć. Do ich przygotowania używa się różnorodnych składników: tofu, soczewicy, kokosowego mleczka, warzyw i przypraw.